Poradna Procesory


Autor: Mluno | Vloženo: 13.11.2012 000 10:40 | Témata: Poradna Procesory

Mluno

Mluno

Taktování procesoru

Dobrý den, sestavuju nový počítač, momentálně jsem ve "studijní etapě". Zatím mám vybraný osmijádrový AMD, tu horkou novinku s kódovým označením 8350 vishera (to že osmijádro v provedení AMD jsou čtyři neúplná dvoujádra vím, ale cena je nižší než čtyřjádro od intelu - myslím že se sdílenou cache a nevím čím ještě se software nějak popere). Přecejenom jde mi o co nejvyšší výkon, za ještě rozumnou cenu. Ale nemohl jsem si nevšimnout, že procesory AMD jsou taktované na daleko vyšší frekvenci a to přibližně dvojnásobně (u intelu jsou stále nejběžnější frekvence kolem 2 GHz(spíš do+), u AMD je to kolem 4 GHz(spíš do-)). Prozraďte mi prosím někdo, jaký se v tom skrývá fígl. A nebo firma AMD prostě umí vymáčknout z křemíku víc než intel. (Podobně jako se prý japonci -technická velmoc- podivovali v temelíně nad otáčkami 3000, protože u nich používají 1800 na 3600 (protože 60Hz) si netroufnou).
Děkuji

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    13. listopadu 2012

    na takt bych se vy**** a šel do Intel Core i5-3570. Využití sestavy bude jaké ? Kolik na ni máte financí ?

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Mluno

      13. prosince 2012 - Mluno

      Využití sestavy je plánované na střih Full-HD videa z videokamery, proto se snažim o co největší výkon. Na současném počítači (na kterém se se střihem videa příliš nepočítalo ani v SD natož v HD) je to opravdu šílené, i když při dostatečné dávce trpělivosti ještě proveditelné. Ten původní je dvoujádro 2,6GHz 4GB (pro windows cca 3GB) paměti. Děkuji za doporučení, po zvážení všech pro a proti jsem se rozhodnul zůstat u té myšlenky na osmijádro, v tom mě podpořilo i to, že jsem zjistil, že intel to dělá podobně, tedy čtyřjádro = 2 x doujádro, jehož dva procesory sdílí část cache a nějaké periferie (myslim, že pro uživatele je to bezvýznamné, tohle je spíš důležité pro programátory nejnižší úrovně (myslim samozřejmě nejnižší úroveň software ne schopností)).
      Mě spíš šlo o to, jestli v tom neni nějaký trik, protože ta čísla opravdu vypadaji tak, že tam, kde intel končí, AMD teprve začíná (třeba nejlevnější (srovnám-li dvoujádra) AMD má 3,3 giga, nejlevnější intel za podobnou cenu má 2,4 giga, a dále se nůžky rozevírají, takže šestijádro od amd je za 3000 (+/-) a od intelu za 15 tisíc a víc navíc při nižší frekvenci, osmijádro jsem v nabídce intelu apoň pro domácí počítače vůbec nenašel).
      Každopádně počítač už běhá, původně jsme chtěli počkat po Vánocích, ale dali jsme se do toho dřív. Výkon sestavy (včetně krabicové licence na OS a bez case a gk jsme se vešli do 15 tisíc) se zatim zdá být více než dobrý, tak uvidim.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.